LEFUTTATTAM A PLÁGIUMKERESÉST. HOGYAN TOVÁBB?

Lefuttattad az ellenőrzést plágiumkereső rendszerünkkel, és megkaptad a jelentést az eredményekkel. És most hogyan tovább? Az, hogy tudsz a problémákról, nem elég: sok munka vár még rád. Ha rossz eredményeket kaptál, tenned kell azért, hogy ne bukhasd el az esszére kapott jegyet plagizálás miatt.

A plágiumkeresés 10% vagy annál magasabb eredményt mutat. Mit jelent ez?

Plagiarism Check Completed

Ha a vizsgálat végeztével a jelentésben az áll, hogy a dolgozatban szereplő idézetek száma 10% vagy annál kevesebb, akkor valószínűleg nincs probléma – bár ilyen esetben is ellenőrizd le, hogy minden hivatkozás helyes formátumú e, máskülönben az “idézet” könnyedén “plágiummá” válik! Ha viszont ennél magasabb eredményt kapsz, érdemes megfontolni, hogy változásokat eszközölj meg a dolgozatodban.

Magyarországon nincs egységes meghatározás arról, hogy milyen arányban tartalmazhatnak a dolgozatok idézeteket; ezt minden egyetem saját maga határozza meg. Az viszont tipikusan elmondható, hogy az idézetek aránya a dolgozat terjedelmének 10-20% százaléka között mozog. A Plag.hu tisztában van ezekkel a számokkal, és fel is hívja rá a felhasználók figyelmét a szűrések végeztével. Mi azért azt ajánljuk, hogy ha a 10% közelében vagy, már mindenképp fontold meg, nem tudnál-e bizonyos részleteket máshogy megoldani.

#1. Találd meg a szövegben a legnagyobb összefüggő másolt részeket

Van, hogy három ellenőrzésbe is kerül, míg minden problémás részt ki tudsz iktatni, de az ember sosem lehet elég alapos!

Megkönnyítheted a dolgodat azzal, hogy a “csak a plagizált szöveget mutassa” opciót választod. A legnagyobb másolt részeket vagy teljesen ki kell venni, vagy a saját szavaiddal megfogalmazni, úgy, hogy közben korrekt formátummal lehivatkozod az eredeti forrást.

#2. Biztos, hogy helyes a formátum?

A hivatkozások formátuma meglehetősen bonyolult, hiszen máshogy kell lehivatkozni újságcikkeket, könyvekből kiemelt részleteket, weboldalakat. A legtöbb esetben a plagizálás csak gondatlanságból van elkövetve, hisz a tanuló nem csalni akart, csupán nem tudta, hogyan kell helyesen elkészíteni a hivatkozásokat. Az iskolák elvárásai változhatnak, de a Plag.hu segít, hogy ezzel ne legyen problémád.

#3. Ellenőrizd újra!

Ne felejtsd el ezt a fontos lépést. Megvolt a vizsgálat, javítottad a problémás részeket… de még hátra van az utolsó lépés: olvas el újra az egészet, figyelmesen. A korábbi szerkesztések miatt bizonyos részek esetleg kuszának, nem összefüggőnek tűnhetnek. A végső ellenőrzés után elmondhatod, hogy te tényleg mindent megtettél a dolgozatért.

#4. Add le a tanárodnak

Ennyi. A sikeres plágium-ellenőrzés és az azt követő módosítások után a dolgozatod korrekt, így bátran leadhatod azt az oktatódnak. Sok sikert!

Próbálja ki most!